Hva gjør du når du ikke kan betale det utestående lånet ditt?

Det er ikke uvanlig å havne i uventede situasjoner som kan føre til at det tøft for økonomien. Kanskje var det noe utstyr som ble ødelagt og du ble nødt til å kjøpe nytt? Kanskje ble strømregningen mye høyere enn du hadde forventet? Kanskje har du fakturert bedrifter eller privatpersoner som ikke har betalt og dermed klarer ikke du heller å betale alle utgiftene dine. Om dette skjer når du skal betale ned på et lån eller har en faktura som forfaller så kan det lett føre til at man ikke kan betale i tide og dermed havner hos inkasso. I verste fall kan det føre til konkurs. Derfor har vi skrevet ned 9 tips til deg som har det litt trangt i økonomien.

  1. Kontakt utlåner

Har du lån, enten det er privat eller at bedriften har lån, så bør du alltid kontakte långiveren din dersom du har problemer med å betale det som er blitt avtalt. Ofte kan man refinansiere lånet slik at det blir mulig å betale tilbake lånet. Om du holder deg til planen, tar kontakt hvis du har problemer og svarer på henvendelser du får så vil långiveren din kunne hjelpe deg i ni av ti tilfeller. Å stikke hodet i sanden lønner seg aldri.

  1. Få oversikt over faste utgifter

Har du høye faste utgifter som for eksempel bil, lokaler, dyre abonnementer eller annet? Se om du kan få ned noen av kostnadene. Forhandle med utleier av lokalet du leier eller se om du kan finne en billigere løsning for deg og bedriften din. Ofte finner man en løsning sammen dersom du har problemer med å få betalt de faste utgiftene dine.

  1. Hopp over unødvendige utgifter

Spar på andre utgifter. Det kan være alt fra kjøp av nye klær, utstyr, gå på kino eller lignende. Trenger du egentlig nytt utstyr til kontoret? På Finn finner du masse brukt som andre bedrifter eller privatpersoner selger for en billig penge.

  1. Selg de tingene du ikke lenger bruker

Har du ting privat eller i selskapet som bare ligger og samler støv? Selg det på sosiale medier, Finn eller Tise. Alternativene er mange og det kan gi deg litt kapital til neste gang du får betalt for en tjeneste eller vare.

  1. Gå gjennom regnskapet ditt

Har du sendt ut fakturaer som kundene dine ikke har betalt enda? Prøv å kontakte dem, se om du kan finne en løsning slik at de kan få betalt fakturaene sine. Kan de for eksempel delbetale fakturaen eller betale halvparten av fakturaen så lenge?

  1. Søk etter nye kunder

Forsøk å oppsøke nye kunder. Gjør ulike tiltak for å fange folks oppmerksomhet, det kan være demoer eller gratis vareprøver, det kan også være arrangementer eller en workshop. Se etter nye steder å vise produktene dine, det kan få god effekt, ikke nødvendigvis på kort sikt men iallfall på lengre sikt.

  1. Partnere

Se etter potensielle partnere som kan hjelpe deg. Det kan for eksempel være en lokal bedrift som kan fungere som partner, men husk at et samarbeid må gå begge veier.

Se derfor etter partnerskap som kan hjelpe deg med å få nye kunder. Det kan for eksempel være en bedrift som har komplimenterende produkter til det du tilbyr.

  1. Få hjelp fra venner og familie

Snakk om utfordringene dine. Du kan bli overrasket over hvor mange gode råd du får fra menneskene rundt deg. Det kan hende at alt som trengs er at noen andre ser på bedriften og aktivitetene dine med andre øyne.

  1. Forsøk å holde hodet kaldt

Stress fungerer som en ond sirkel. Stress skaper nemlig ofte mer stress. Mange bedriftseiere lever med stress. Lær deg å håndtere stress og be om hjelp før det blir for mye for deg.

Mye av dette handler altså om kommunikasjon, både med kundene dine, med banken eller utlåneren din, og med venner og familie. Om du har problemer med å betale tilbake lånet ditt i tid, ta kontakt med oss så ser vi hvordan vi kan hjelpe deg å finne en løsning.

Lykke til videre med bedriften din!

/ Teamet på Qred

Del denne posten

Relaterte artikler